Nice er Rivieraens dronning

Med gode fly forbindelser og et dejligt klima  er Nice stedet, hvor blege nord europæere søger  hen for at få et skud sol og en snert af jetset-livets lyksaligheder. Her er fem  steder, du skal opleve  i den berømte by på den franske riviera. 

BERLINGSKE 4. SEKTION LØRDAG 25. MAJ 2019

Nice er Frankrigs femte største by med 343.000 indbyggere og en stor international lufthavn. Den er knudepunkt for turismen langs kysten med byer som Cannes og Monaco tæt på. Mange turister fra Nordeuropa rejser sommeren i møde på Den Franske Riviera, der har høj solfaktor fra forår til efterår. Nice blev grundlagt af grækerne omkring 500 f.v.t. og hørte i mange år under kongeriger i det nuværende Italien, hvilket har præget både arkitekturen og det lokale køkken. Byen har været fransk siden 1860.

Her er fem ting, du kan underholde dig med, hvis du får nok af stranden og de azurblå bølger på byens store strandpromenade.

1
Pastelfarvet blomsterorgie
Den gamle bydel i Nice kendt som Vieille Ville (Gamle By) er et pastelfarvet sammensurium af gader, stræder og små pladser. Det meste af kvarteret stammer fra dengang, Nice var et grevskab under kongeriget Savoyen og senere Piemonte-Sardinien. Facaderne har den helt rette patina, og alt fra brolægning til støbejernsaltaner og skodder tilfører den særlige sydlandske charme, som vi er mange, der har forelsket os i gennem årene. I middelalderbyen flokkes turisterne, og det kan ved første øjekast virke overrendt, men der er noget særligt over at sætte sig ved et cafébord og nyde en café au lait i solen, mens gadens teater myldrer forbi. Herefter skal man følge med strømmen til blomstermarkedet på Cours Saleya, hvor der faldbydes farverige buketter – og i øvrigt også en masse af egnens frugt og grønt - citroner, appelsiner og artiskokker.

2
Palmer og vandkunst
Det middelalderlige Nice og de nyere bydele fra 1800-tallet er delt af et grønt bælte, der snor sig op gennem byen. Egentlig er det udmundingen af floden Paillon, som er overdækket her de sidste kilometer ud mod havet. Oven på floden er der anlagt ikke blot én men flere parker eller rekreative lommer, der hver har sit udtryk. Længst ude mod havet breder sig den smukt anlagte bypark Jardin Albert 1er sig. Med de stolte facader i baggrunden, høje, struttende palmer og en gammel karrusel til børn og barnlige sjæle er den næsten indbegrebet af en park i Middelhavsregionen. Bag byparken finder man den elegante Place Masséna med den kunstnerisk spændende installation Forum Torrin & Grassi, hvor fontæner danser i snorlige rækker det ene øjeblik, og en silkehvid tåge pakker pladsen ind i det næste. Ind i mellem lægger vandet sig roligt ned og skaber et spejl, hvori de okkergule og ferskenfarvede facader i Vieille Ville spejler sig på smukkeste vis. Bag vandkunstpladsen venter endnu et parkområde, hvor især mange børnefamilier og unge slår sig ned og nyder solens stråler.

3
Aperol-favoritten
Som en forstad til Nice omme på den anden side af forbjerget Mont Boron gemmer sig Riviera-perlen Villefranche-sur-Mer. Det er næsten som om, byen gerne vil undgå de største turisthorder og derfor går lidt stille med dørene. Er man i Nice på en dejlig varm solskinsdag, er det stedet at tage hen. Villefranche-sur-Mer har for det første et sansefuldt byrum med trapper, smalle gader og små, hemmelige kroge, hvor der pludselig dukker betagende udsigter op – eller en lille vinbar med lækre hapsere på menukortet. Helt nede ved vandet langs kajkanten ligger barer og spisesteder dør om dør, og her kan man sagtens få en henslængt time til at gå over en Aperol Spritz i solen. Og så kommer vi til det egentlige trumfkort: I bunden af Villefranche-bugten godt et par hundrede meter fra byens centrum og den livlige havefront finder man stranden Plage des Marinières, der modsat bystranden inde i Nice har dejligt, korngult sand, som man har lyst til at lægge sig i – med mindre det azurblå hav kalder på en akut dukkert.

4
Den berømte udsigt
Der har været rift om Nice igennem hundredvis af år. Frankrig og Savoyen kæmpede længe og i flere omgange om herredømmet – dengang ikke pga. det solrige klima, men fordi Nice lå strategisk vigtigt i bunden af Baie des Anges – Englebugten. Også tyrkerne forsøgte at erobre byen, som holdt stand. Den seneste invasion af Nice fandt sted i sensommeren 1942, hvor italienerne rykkede ind – snart med hjælp fra tyske tropper. De holdt byen besat i lidt over halvandet år, inden det lykkedes modstandsbevægelsen i Nice at smide nazisterne på porten. For at beskytte byen blev der ad flere omgange rejst en fæstning hævet  over byen. Mens den sjældent fremhæves, så er et særligt motiv på vejen herop blevet berømt – nemlig den imponerende udsigt ud over det meste af byen med Vieille Ville i forgrunden samt stranden og Promenade des Anglais. For det meste kan man se langt op ad Côte d’Azur mod Antibes med Provences blå bjerge i horisonten – en udsøgt panorama.

5

Promenaden, hvor  livet vendte tilbage
Det var en chokerende nyhed, da terrorangrebet på Promenade des Anglais fandt sted sent om aftenen på Bastilledagen 14. juli 2016. Nice var i forfærdelse og sorg længe efter, men skal man forsøge at se den bestialske handling fra en positiv vinkel, så må det være, at det ikke lykkedes at dræbe livsglæden. Turisterne vendte tilbage til byen – og begejstringen danser igen på den berømte strandpromenade. Her skal man slentre en tur, måske købe en is og sætte sig på en bænk og lappe solens stråler i sig, mens Middelhavets brusende bølger slår ind mod stranden. Nices bystrand er fuld af store sten og er hverken behagelig at ligge på eller bade fra, selv om mange gør det. Alligevel har Promenade des Anglais opnået nærmest mytisk status, hvilket naturligvis skyldes lyset, palmerne og kigget ned langs kysten. Mens havet udfolder sig på den ene side, ligger statelige bygninger fra Belle époque-tiden omkring år 1900 tæt med det flødeskumshvide Hotel Negresco som det mest berømte eksempel.